InstaMe

Tuesday, December 22, 2009

Sambal Petai...

Hari ni kita masak sambal petai ye....
Rasanya minggu ni dah masuk 3 kali kami makan sambal ni...
Encik Habi suka sangat...
Saya pun suka gak...
Sebab kena puji kan...
Abah mai makan kat umah pun asyik mintak sambal ja...
Hehe...

Materials:

Bahan yang dikisar:
Cili kering (15 - 25 biji...ikut suka)
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 2 ulas
Halia 1/2 inci
Belacan (ikut suka)

Petai (ikut suka)
Udang (lebih kurang 15 ekor)
Asam keping 1 keping
Gula perang (ikut suka)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Methods:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga pecah minyak
2. Masukkan udang dan petai dan tunggu sehingga mendidih. Jangan lupa asam keping
3. Tambahkan sedikit air dan masukkan garam dan gula perang
4. Tunggu sehingga kering dan angkat


Senang ja!
Tengok gambaq sikit la...




Sukanya bila tengok abah tambah 3 kali makan sambal ni...hihi...