InstaMe

Friday, December 3, 2010

Mari Ke Kelas Membakar...

Salam semua,

Hujung minggu ni saya ada lagi 1 aktiviti nak dikongsi bersama...
Mentang-mentang la dah tak kerja sekarang ye...
Hehehe...

Bila orang tanya sekarang saya buat apa...
Jawapan saya ialah...

"Tak wat apa pun, perabih duit ja..."

Ceh, macam banyak ja duit yang nak dihabiskan ye...
Tak pa la...
Bagi saya, selama saya tak bekerja ni, lebih baik saya habiskan masa dengan benda2 yang saya tak berpeluang buat waktu saya masih bekerja dulu...
Antaranya ialah menyertai kelas2 memasak...

Minggu ni saya telah menyertai kelas membuat:

Focaccia Bread dan Profiterolles Tart

Kelas tersebut dianjurkan oleh Kedai Kek Sayang...
Menggunakan khidmat Chef Peter Lim dari Lam Soon Malaysia...
Banyak juga maklumat berguna yang saya dapat dari kelas ini...
Sekarang barulah saya tao kenapa roti saya kadang kala keras, kadangkala tak naik...
Saya juga dapat belajar 2 lagi resipi baru hari ini...
Dan berkenalan dengan rakan-rakan baru... :)

Dengan hanya RM65, saya dapat belajar tips2 berguna tentang roti dan tart...
Di samping itu, makan tengah hari dan air percuma juga disediakan...
Bukan itu sahaja, selain dari dapat bawa balik apa yang dah dimasak, kami juga dapat free gift...



Saya sangat suka free gift ni...
Sebab Olive Oil bagi saya sangat mahal...
Bila dapat free, maka gembira tak terkata la...
(Ntah apa2 ja dia ni...Padahal Olive Oil ja pun... :p)
Lepas tu dapat jugak buku resipi baru untuk ditambah ke dalam koleksi...
Kira berbaloi jugaklah wang yang dibelanjakan...

OK, kita tengok la gambaq yang sempat saya rakamkan hari ini...

Makcik-makcik yang rajin membantu...

Tart sebelum dibakar...

Sebelum disapu ganache...

Inilah rupanya Profiterolles Tart yang dah siap...

Ini pulak Focaccia Bread...

Bergambar bersama peserta lain....




Sukanya...
Nanti ingat nak try kelas lain kat SugarFlours plak la...



**************************
Habi kata hari ni ada orang sengih sampai teling sebab dapat olive oil...
Hahaha...
Ntah la..
Tak tao nak kata apa...

4 comments:

R-YuzSha said...

wah sedap2nyer... laen kali..klau buat jangan lupe ajak..k

when the gaze of my eyes meets yours said...

Salam there..
1st of all, congrate yer dapat anugerah blogger harapan tu =)
actually saya dah lame dok eye2 blog nurul ni
cuma baru ni je rase ada kekuatan sket nak drop email
mesti la tujuannya nak bertanya kan..
kalau boleh nak mintak contact num pembuat honey stick, n supplier for ur card tu (tracing paper n kad recycle)..
lagi satu..nak tanye la..bekas cd from tracing paper tu, nurul buat sendiri or mmg beli dah siap macam tu?

hope to hear from u soon Nurul
TQ

Regards,
Amalina Ahmad

Nurul said...

Salam Amalina...

Oh, nak tao pasai kad tu...
ada entri pasai kertas recycle n tracing paper tu...
boleh tengok kat sini...

http://kamipunyarumah.blogspot.com/2010/11/recycle-paper.html

Kad dengan kertas tu kitaorg buat sendiri ja...
If nak tempah yang dh siap terus dari kami pun boleh...:)
siap dengan design lagi...

Nanti saya akan buat entri khas untuk cara2 buat sampul cd tu...
Sekali dengan contact supplier honeystix coz kitaorang ada jumpak supplier baru time MAHA hari tu...

Tunggu ye... :)

Nurul said...

Hi R-YuzSha...

Nanti kitaorang nak try wat kat umah plak...
Meh la try...
Hehe...
Tak jauh...
Kat ganu ja.. :D