InstaMe

Monday, December 21, 2009

Ketam Masak Lemak Cili Api..

Hi,

Hari ini tiba2 jumpak ketam murah...
Jadi apa lagi, borong la....
Hehe..

Habi nak makan ketam ni lama dah...
Maka terjadilah masak lemak ni..

Materials:


- Ketam (2 - 3 ekor)
- Santan 1 peket
- Bawang merah 3 ulas
- Bawang putih 2 ulas
- Halia 1/2 inci
- Cili padi (ikut sedap rasa)
- Serai 2 batang
- Garam secukup rasa

Methods:

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, dan cili padi
2. Masukkan ke dalam periuk yang berisi santan bersama dengan serai yang telah diketuk
3. Kacao sebati dan letakkan di atas api
4. Masukkan ketam dan tunggu sehingga mendidih
5. Masukkan garam dan tunggu sebentar
6. Angkat dan hidangkan


Disebabkan habi suka makan pedas, saya guna 11 biji cili padi...
Akhirnya saya yang cirit-birit...
Mulut pun rasa macam nak terbakar ja..
Tapi tak pa, janji sedap...
Hihi...

Inilah rupa masak lomak ketam tu...




Tiba-tiba rasa lapaq plak...

3 comments:

Nurul said...

halu...try komen sat...paseipa depa kata xleh komen..?

Ummi Muiz said...

terliur tengok resepi2 kamu tuh..tapi bagus juga.bole saya mencuba dirumah kasi perut hubby and son kenyang2...he3

Nurul said...

hehe...Ummi Muiz, silalah cuba... :D
Gerenti kenyang perut, suka hati...