InstaMe

Wednesday, December 16, 2009

Kurma Ayam...

Minggu ni mungkin boleh dikatakan minggu masak sedunia kot...
Banyak sangat gambaq dan resipi yang nak di upload kan...
Tapi tahap kemalasan adalah mencapai ke takat maksima...
So, kena upload satu-satu la kot...
Itu pun kalao rajin...

Idea nak buat kurma daging tu terhasil waktu tengok citer Balkis kat TV3...
Hari tu anak dia nak datang..
So dia masak kurma ayam...
Kebetulan waktu tu kitaorang tengah bincang apa yang nak dimakan...
Maka, naiklah gambar mentol kat atas kepala...

"Yah, masak kurma la..tapi kita tukaq...pakai daging...hehe..."

Senang ja nak masaknya...

Materials:

- Daging 600gm
- Rempah kurma
- Santan (1 peket)
- Kulit kayu manis
- Bunga lawang
- Bunga cengkih
- 3 biji kentang (dipotong)
- 1 asam keping
- Bawang besar (dipotong baji dan diceraikan satu persatu)
- Cili besar (dibelah mengikut kreativiti)
- Garam secukup rasa

Bahan yang ditumbuk:
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
(Bahan ini dibahagi 2: separuh untuk ditumis, separuh lagi dimasukkan ke dalam bancuhan rempah)

Methods:

1. Tumis bahan yang ditumbuk bersama dengan kulit kayu manis, bunga lawang, dan bunga cengkih sehingga naik bau...
2. Masukkan rempah dan tunggu sehingga pecah minyak
3. Masukkan daging dan kentang dan biarkan air daging kering
4. Masukkan santan, asam keping dan garam
5. Masukkan bawang dan cili besar dan tunggu hingga mendidih
6. Hidangkan




Senang ja kan..?

No comments: