InstaMe

Wednesday, January 20, 2010

Asam Pedas

Semalam kan dah makan ikan goreng...
Jadi, untuk kuahnya kami padankan dengan asam pedas...
Sian habi...dah lama nak makan asam pedas ni....
Tapi jarang nak jumpa ikan fresh...
So tak bleh la masak...

Alang-alang dah jumpa ikan semalam, masak la kat beliao...
Jom masak....

Materials:

3 - 4 ekor ikan
(temenung, aye, pari, atao ikan apa shj yang dirasakan sedap)

1 batang serai
3 - 4 tangkai daun kesom
2 keping asam keping (tapi habi kata tak cukup masam....kena guna asam jawa)
2 biji terung (digoreng terlebih dahulu)
2 - 3 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan dikisar:


15 bji cili kering
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sedikit jintan manis
Sedikit belacan

Methods:

1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga pecah minyak
2. Masukkan air
3. Masukkan ikan, terung, daun kesom, dan asam
4. Perasakan dengan garam
5. Tunggu hingga mendidih dan angkat

Gambaq....




Habis...
Kami berjaya menghabiskan semua lauk dan nasik semalam...
Tak tinggai skett pun...
Hehe...

No comments: