InstaMe

Monday, January 11, 2010

Karipap Oh Karipap..

Karipap....

Ada macam-macam jenis karipap....
Inti daging, ayam, ikan, kentang, keledek, dan sardin....
Hari ni nak kongsi resipi karipap sardin dulu la....
Sebab yang ni paling senang nak buat....
Dan cepat...
Hehe...

Materials:

Untuk doh:

3 susu besar mentega
8 sudu besar tepung gandum
Air secukup rasa (untuk buat doh tapi tak keras sangat, tak lembut sangat)

Inti:

1 tin sardin (Ayam Brand)
2 biji kentang didadu
1 ulas bawang besar didadu
Garam secukup rasa
Air limao nipis
Minyak untuk menumis

Methods:

Doh:

1. Gaulkan mentega dengan tepung sampai jadi macam serbuk roti
2. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang diinginkan

Inti:

1. Tumis bawang besar sehingga naik bau
2. Masukkan kentang dan tunggu sehingga kekuningan
3. Masukkan sardin (buang dulu tulang ikan untuk mengelak tercekik)
4. Perasakan dengan garam dan tambah sedikit air limao nipis
5. Biarkan sehingga kering dan angkat
6. Canai doh mengikut ketebalan yang diinginkan (seelok2nya jangan terlalu nipis)
7. Potong dengan acuan bulat dan isikan inti
8. Kelimkan (boleh guna tangan atao acuan..tapi guna tangan lagi masyuk...)
9. Boleh disimpan didalam peti sejuk atas digoreng terus



Selamat mencuba!

No comments: