InstaMe

Saturday, April 17, 2010

Makanan Paling Sedap Dalam Dunia - Part 1

Hi peeps,

Hari ni saya nak cakap tentang makanan...
Hehe...besa la kan...
Semua orang pun tahu, saya dah makanan memang tidak dapat dipisahkan...

Jadi, hari ini saya akan membawa anda ke Kedah...
Tempat saya membesar...
Atao pun lebih spesifik, Star Parade, Alor Setar, Kedah...
Tempat saya selalu melepak di zaman remaja...

Kat sini saja dah ada 2 makanan yang bagi saya sangat sedap...
Sebab tu la saya tulis tajuk di atas...
Memang makanan-makanan ini paling best la bagi saya...
Kalao balik Kedah, tak makan semua ni memang tak sah....

OK, makanan yang pertama adalah makanan Lubnan...
Gerai dia ada di food court Star Parade...
Makcik tu pun sampai dah kenai muka kami...
Hehe...

Selalunya kat sini, saya akan makan nasik arab ayam panggang...
Harga dia kalao tak silap RM4 sepinggan...
Dalam nasik ni ada ayam panggang, kuah yang sangat sedap, cili paste, ngan coleslaw...
Ayam dia lembut, kalao makan senang je nak ceraikan dari tulang...


Lepas tu, selalu akan ambik side dish ini...
Mushroom soup...
Memang best la...
Cendawan dia banyak, sup dia pekat...
Harga kalao tak silap RM3 semangkuk...


Kalao rasa2 tak mao makan nasik, mesti akan order ni...
Lasagna...
Lain dari yang lain...
Memang sangat berperisa, banyak ayam, banyak kuah...
Harga dia sepinggan RM4 jugak rasanya...


Maaflah, saya kurang periksa sikit harga dia...
Main bayaq ja selalu kan...
Perut dah lapaq, mana ingat apa dah...

Yang ni lagi satu...
Bagi saya, inilah kebab paling sedap dalam dunia...
Hehe...
Tempat dia dekat Star Parade jugak...
Tapi ground floor...
Nama dia Dunya Kebab...
Selalu saya akan beli kebab ayam...
Sebab daging dia selalu habis...
Atao pun tak masak lagi...
Harga 1 kebab biasa RM6...
Tapi kat sini saya bagi gambaq kedai ja la...
Gambaq kebab selalu xsempat ambik...
Tak dan2 nak makan la kata...



OK la...
Sampai sini saja untuk hari ni...
Nanti entri yang akan datang, saya akan kongsi lagi makanan yang sedap2 di Kedah...
Banyak lagi kalao nak disenaraikan...
Seperti Nasik Tomato Pak Cik Sobri, Nasik Lemak 6 kupang, Nasik Rafik, Nasik Lemak Royal, Nasik Goreng Udang, Laksa Teluk Kechai..
Aishh...kalao tulis, tak abeh aih...
Nanti len kali kita cerita ye...

Tata~

1 comment:

Pengantin Utara said...

hahaha...
masa pi makan nasik ayam panggang tu cuba mintak nasik tambah... agak2 auntie tu bagi tak ?