InstaMe

Saturday, June 19, 2010

Begku yang tak seberapa...

OK, dah habis cerita kad kawen, kita cerita pasai beg plak....
Idea untuk beg ni pun diilhamkan daripada kad....
Tiba2 ja dapat ilham...

Kenapa tak match kn jer beg ngan kad...?
Kan..?

Nanti bila orang yang dapat beg tu akan fikir....

"Eh, sama la beg kita dengan kad yang kita dapat dulu..."

Kan...Kan....?
(Siap wat gaya sambil berlakon...ah..bab2 drama mmg saya terre)...

Lalu terus balik, sms kat Kak Durra....
Cakap nak order doily paper tu lagi untuk beg VIP...
Saya pun bagi tao idea saya kat dia...
Then, lebih kurang 2 minggu lepas tu barang yang diorder pun sampai....

Maka, bertugkus lumuslah saya adik beradik...
Melekatkan riben dan doily paper tersebut...
Sebab kami tahu, kerja tersebut bukan mudah...
Dan bukan semua orang sanggup buat kerja tu...

Untuk beg ni saya pilih Brown paper bag...
Signifikannya, sebab setahu saya beg tersebut juga dibuat dari kertas kitar semula...
Penat ja kalao kita blajaq pasai conservation, tapi tak mengaplikasikan apa yang kita dah belajaq kan...?
Untung2 lepas ni ada orang ikut...
At least kita dah menyumbang sesuatu untuk bumi kita....

Lagi pun sebelum ni saya ada jugak cakap...
Saya akan berusaha untuk memastikan wedding saya ni se 'green' yang mungkin...
Kerana ianya juga jatuh pada Hari Alam Sekitar...

Namun....
Sakitnya telinga bila dengaq orang2 yang bercakap di belakang....

"Len kali nak buat kenduri, jangan dok buat macam ni....menyusahkan orang ja..."

"Tu la, masa dok abeh buat benda ni ja...baik guna masa tu kemas umah..."

"Awat tak order ja yang dah siap...? Kan senang..."


Terus terang saya cakap, saya tak berniat nak menyusahkan orang lain pun...
Malah, kami tak mintak tolong orang pun...
(Namun, ada cakap2 di atas datang dari saudara sendiri....Itu yang lebih menyakitkan hati...)

Kami adik-beradik dan saudara yang terdekat ja yang buat semua tu....
Ada la jugak jiran yang sanggup kerahkan anak2nya datang tolong buat ni....
Mak Cik Faridah, saya amat terhutang budi kepada beliao....
Dan jasanya saya akan ingat sampai bila2...

Sebelum ni, hanya saya dan Habi yang buat semua ni sendiri...
Sebab kami memang tak mao menyusahkan orang lain...
Kalao dah datang katanya nak tolong, kenapa merungut...?
Sungguh saya sangat kecik hati...
Dan saya akan ingat semua tu sampai ke mati!

Alah, melalut pulak..
Apa2 pun, saya berterima kasih kepada mereka yang membantu....
Walaopun apa yang terjadi akhirnya (final product) tak seperti yang saya harapkan...

Inilah gambaq beg tersebut...
Ni pun hasil daripada ayaq mata jugak ni...
Huhuhu....

Ini design buat semua tetamu...
Sepadan dengan kad mereka..



Ini pulak design beg VIP...
Sepadan kan dengan kad depa...?
Hehe...




Jumlah beg yang kami buat adalah lebih kurang 1400 pcs...
Bayangkanlah macam mana kerjanya....
Patut la tak ramai yang sanggup kan...?

Nak cerita pasai isi dalam beg pulak lepas ni...
Wat entry lain la ye...

16 comments:

cik pink said...

su br jumpa u pya blog..sangat suka la bace..leh wt rujukan untuk su...

Sugarpink Icing said...

Got to know your blog from Durra's blog, i luv your idea to make your wedding day se'green yang boleh, lovely work dear!

Nurul said...

Oh...thanks guys...! :)

R-YuzSha said...

sangat creative.. saye suke

Fielah said...

saya rasa idea awk ni sgt menarik hati pulak tu dapat save the world... sy minat sgt.. boleh x email sy mcm mana nak order paper bag coklat tu... terima kasih ye..

larvender99@gmail.com

Anonymous said...

dear,
1st time bace blog awk..interestinglah wak..boleh email details untuk vendor...tqvmuchie...:)
~ctrohani82@yahoo.com~

dilla said...

darling, mana nak dpt recycle paper tu? aiyo, sgt anggun ok... jeless.ss.. bole bgtau supplier tu tak? both recycled & traced papers. (camoubabe@yahoo.com)

INA DIVA said...

awkkk...bleh email sy contact mana nk dpt recycle paper tu & cover skali..sweettttt...i likee
( ayeen.ina@gmail.com)

NV said...

salam..
kreatif & terbaekkk dr ladang ni..
camne nk dpt recyle paper tu...???
emel me ok payed04@gmail.com

ezan said...

salam..

sy tgh tercari2 kat mana nak dpt brown paper bag for my weeeding thn dpn..

bleh x awk email kat saya kat mana dak beli ye.. riani100203@gmail.com.
thanks ye.

Nurul said...

hi semua,

saya ada buat post baru untuk anda yang bertanya...

Boleh kelik kat sini:

http://kamipunyarumah.blogspot.com/2010/11/recycle-paper.html

shar said...

salam nurul..
ehee.. i pun dl masa kawen guna recycle paper beg nie, sama jer senario dgn u, ttg bebelan dr sedara mara..tp xper la.. da jg mende dorang sumbang tuk majlis i.. tp sayang i lupa lak nak snap gambo2 paper beg tu..apapun mmg dpt save byk, dr kite beli paper beg yg sedia ada kat kedai tu.. ehehe :).. da dpt 2 kebaikan : 1. save our world , 2. save budget.. wassalam..

Nurul said...

hi shar,

hehe...tu la kan...
banyak kebaikan paper bag ni sbenaqnya..
jadi kita kena sama2 galakkan orang lain pun guna... :D

ina said...

sis kt mane ye nk dptkn brown paperbag?

Nurul said...

paper bag ni boleh beli kat mana2 kdai jual bhn kek @ pekan cina... :)

sarahmeay.snm said...

Kalau nak suruh kak Nurul buat kan boleh?

sarahmeaysnm@yahoo.com