InstaMe

Wednesday, September 22, 2010

Mari Membuat Ketupat...

Hi all,

Tiba2 berangan tengah buat rancangan masakan... :p
Hehehe....

Bila tengok title kat atas tu, mesti ada 2 maksud kan....?
Biasa la...Bila sebut pasai ketupat ni, ada ja yang pikir lain...
Selain dari ketupat betoi yang boleh dimakan tu, buat ketupat ni jugak selalunya dikaitkan dengan mengumpat....
Tapi tak, bukan itu yang saya nak ajak anda2 sekalian...
Hari ni memang kita nak masak ketupat....
Ketupat betoi tu....
Yang wajib ada bila hari raya tu...

Tapi kali ni kita bukan nak buat ketupat nasik, tapi ketupat palas...
Kalo kat belah2 utara, memang setiap kali raya, kena ada la ketupat ni...
Enak dimakan bersama rendang, kari, sambal, mahupun gula...
Jadi, mari kita tengok cara2 membuat ketupat ni...

Hari ni kita akan buat ketupat jagung...
Jom tengok bahan dulu...

Materials:
Daun palas secukupnya
250g santan
500g beras pulut (dicuci dan ditoskan)
Jagung yang diparut
Garam dan gula secukup rasa

*Kalo nak buat ikut sukatan lain, ingat ratio beras pulut kepada santan ialah 2:1

Methods:
1. Didihkan santan bersama dengan jagung
2. Perasakan dengan garam dan gula
3. Bila santan dan mendidih, masukkan beras pulut
4. Kacao selalu sampai beras pulut dah agak2 masak @ kering

*Sebelum tu kena bukak dulu daun palas. Jangan lupa plak...

Mula2 kita tengok dulu cara2 membuka daun palas...

Bukak perlahan2 sampai hujung...

Lilitkan di jari untuk melicinkan daunnya...

Lipat2 sampai jadi macam ni...


Bila semua dah sedia, kita bolehlah mula membalut ketupat...
Tengok gambaq ja la ye...

Masukkan beras pulut ke dalam daun...

Lipat sampai jadi macam ni dan matikan hujungnya...

Potongkan bahagian hujung...

Rebus sampai masak...


Ha...Inilah gambaqnya yang sudah siap dimasak....
Kali ni kami makan dengan kuah kari daging plak...



Ok, senang ja kan...?
Selamat mencuba...

No comments: