InstaMe

Monday, November 29, 2010

Izinkan saya...

Salam semua,

Lamanya rasa tak menulis...
Banyak sebenaqnya yang nak diceritakan...
Tapi tu la, tak tao nak mula dengan yang mana satu...
Banyak sangat pulak projek semenjak raya haji hari tu...
Memang sebelum tu saya agak 'down' sebab gagal mendapat kerja idaman...
Tetapi sekarang baru saya faham apa yang dimaksudkan dengan...

"When one door is closed, another opens..."

Kiranya semenjak saya dapat tao yang saya gagal temuduga pertama tu, saya masih tak berhenti...
Lebih banyak pintu yang dibuka...
Lebih banyak rezeki yang masuk...

Jadi,
Izinkan saya cerita satu persatu...
Tapi selangkah demi selangkah la ye...

Kita mula dengan Raya Haji Pertama sebagai isteri...
Tahun ni jugak kali pertama Habi menjalankan ibadah korban...
Kira raya haji ni ceritanya pasai makan ja...
Tak dak benda lain dah...

Selain dari itu, ni jugak merupakan raya haji pertama kami kat 'rumah baru'...
Bukanlah pindah ke rumah baru...
Cuma rumah dah siap renovate, jadilah umah baru...
Kerja kami raya ni jugak adalah mengemas dan menghias rumah...

So, kita cerita projek raya haji pertama dulu la...
Letak gambaq baru nampak hasilnya...
Ini tempahan pertama dari Puan Meh...
Tiba2 ja dia sms cakap nak tempah sarung bantal...
Kebetulan pulak saya memang nak buatkan sarung bantal untuk ruang tamu baru mama...
Jadi kira sekali harung ja la...

Tapi yang bestnya, corak sarung bantai kat umah Meh ngan mama sama ja...
Hehehe...
Serampang dua mata la katakan...

Inilah hasilnya...




Untuk mama taun ni buat sarung bantai tu ja la...
Sebab nak buat langsir macam taun2 lepas, dia dah tempah plak kat orang...
Jadi, tak payah la nak buat...
Lagipun taun ni mesin jait saya amatlah comel...
Kalao nak jait langsir tak tao la berapa lama baru nak siap...
Hehehe....

Rumah pulak tak habis kemas sangat lagi...
Hanya ruang tamu ja sanggup nak tunjuk kat sini...


Abah pulak dengan bersemangatnya tempah benda ni untuk semua bilik...

Namaku Huda...tapi sila panggil Along ye...Tak pun Nurul...Takpun Ude...Tapi jangan Huda...

Tapi saya still rasa kalao letak Kamar Mama & Abah lagi comel kot...

Tapi tak letak semua la kat sini...
Anak ada 7 orang, kalao nak letak semua, macam poyo sangat plak...

Selain dari itu, aktiviti wajib lain adalah memasak...
Tapi selalunya bila dah siap memang kamera dah tak berfungsi...
Ini ja yang sempat diambil...
Ini kek ketiga untuk raya haji ni sahaja...
Kalao bukak kedai memang laku abeh aaa....

Bluberry cheesecake...


Ini pulak hasilnya untuk rumah Meh...
Gigih saya ambik gambaq lepas tolong dia pasangkan...
Sebab suka sangat kombinasi kaler merah hitam tu...





OK, tarik nafas...
Ni baru projek pertama...
Ada lagi projek seterusnya...
Hehe...

Bersambung di entri berikutnya ja la ye...

3 comments:

Mommy Meh said...

haa nanti sila anatq quoatation harga kat aku k. nasib baik hg ambik gambaq. kalau harap aku ambik ntah tahun bila la aku nk ambik. ambik ok lagi tapi bila bab nak transfer tobat terus. hehe.

anyway thanx.bleh order lagi la camtu.buat set tilam&bantal kekabu baby.

Nurul said...

hehe...
xpa puan meh...
nanti2 aku bg tao na...
aku pun xtao nk cas brapa sebenaqnya...

aku mcm nk watkan utk anak ang...
siap ngan sulam...
tp tu la..
kna bagi ukuran semua benda tu...
br bleh wat...
la ni aku start sulam dulu ja la..
:D

ang nak kaler apa..?
yg dh ada kt aku kaler pink ngan baby blue...

Cik Meh said...

hg cas la harga kain + harga benang + tenaga ka apa ka. haishhh hg ni macam xbesa bisnes ja.

Semalam aku dah beli set comforter kat anak aku. Nak letak kat playpen tapi tilam xbeli la lagi. Ingat tilam kekabu tu pon nak buat size playpen tu. nnt aku ukur dulu sizenya.aku xmau kaler pink ngn biru. ambik kaler yg neutral la. semalam aku bli comforter kaler kuning cayaq.