Salam semua,
Hehe...
Masih di kedah...
Pagi tadi try jugak nak balik...
Tapi alih2 Pak Nan bagi tao kawan dia nak mai...
Ada la dalam 11 orang...
Maka kami semua pun bertungkus lumus la kat dapuq...
Menu hari ini ialah Nasik Ayam dan triffle...
Tengah2 makan tiba2 depa tanya...
"Mana tukang masak...?"
Berdebaq gak rasanya...
Kenapa tiba2 tanya pulak...
Sampai2 ja kat ruang tamu, depa tanya...
"Nak mintak resipi ayam goreng dengan puding ni boleh...?"
Baru ja nak cakap...
Tengok dalam blog saya ja la...
Tapi lupa plak...
Tak pernah upload lagi la resipi nasik ayam...
Jadi, pinjam la kertas dengan pen Bedat tulis resipi...
OK, sebelum bagi resipi, jom kita tengok gambaq dulu...
Pembakaq semangat...
Hehe...
Ni gambaq set nasik yang complete...
Ini pulak pencuci mulut untuk hari ni...
Nasi Ayam
Radas/bahan:
1 ekor ayam - dipotong 4 dan direbus dengan 3 jag air
Untuk nasi:
4 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia
2 helai daun pandan
Sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, dan bunga lawang
Sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna
Air rebusan ayam secukupnya
Mentega atao marjerin secukupnya untuk menumis
Garam secukup rasa
Method:
1. Cairkan mentega @ marjerin dan tumis bawang, daun pandan serta rempah kasar
2. Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan. Goreng beras sebentar
3. Tambahkan stok ayam dan garam. Masukkan serbuk kunyit.
4. Tunggu sehingga nasi kering dan perlahankan api. Jika guna 'rice cooker' kena selalu kacao agar sebati.
Untuk sup:
Lebihan air rebusan ayam
Daun sup secukupnya
Daun bawang secukupnya
Sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, dan bunga lawang
1 batang serai
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar - dimayang
Bahan ditumbuk:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inchi halia
Method:
1. Sambungkan merebus isi ayam yang dipotong kecil2, kaki ayam, dan organ dalaman
2. Masukkan bahan2 yang ditumbuk beserta rempah kasar
3. Perasakan dengan garam dan tunggu hingga mendidih
4. Gorengkan bawang besar dengan sedikit minyak dan tuangkan ke dalam sup.
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
Untuk ayam:
Ayam yang telah direbus
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan yang ditumbuk:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 sudu kecil jintan manis
2 batang serai
Method:
1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas
2. Goreng sehingga garing dan toskan
3. Potong kepada bahagian2 kecil
4. Baki perapan yang tinggal jangan dibuang. Tambahkan dengan kuah sup dan sedikit lagi kicap untuk dituang ke atas ayam yang telah siap digoreng
Untuk sos:
5 biji cili besar
5 biji cili padi
3 sudu sos tiram
4 sudu besar sos cili
Sup ayam secukupnya
Perahan air limau nipis secukupnya
Method:
1. Blendkan cili bersama sup ayam
2. Masukkan sos tiram dan sos cili
3. Tambahkan perahan air limau nipis. Rasakan. Jika kurang masin, tambahkan sedikit garam.
Haa...Itulah resipinya...
Senang ja...
Ini pulak resipi kedua...
Triffle
Radas/bahan:
Swiss roll secukupnya
1 tin peach slices
1 tin susu cair
3 - 4 sudu tepung kastard
Gula secukup rasa - untuk kastard
1 tin air (dari tin susu tersebut)
1 kotak serbuk jeli (jenama Nona - perisa mangga pun boleh)
Method:
1. Potong swiss roll dan susunkan ke dalam bekas. Lagi cantik kalao guna bekas lutsinar
2. Tuangkan air gula dari peach slices dan biarkan swiss roll kembang sebentar
3. Masakkan kastard - Bancuhkan tepung kastard dengan air. Didihkan susu cair bersama gula dan tambahkan bancuhan tepung kastard. Kacao sehingga likat. Gunakan api perlahan.
4. Tuangkan kastard tersebut di atas potongan swiss roll dan tunggu sehinggan sedikit keras
5. Susunkan potongan buah peach di atas kastard tersebut.
6. Masak jeli ikut arahan pada kotak dan tuangkan ke atas lapisan buah peach.
7. Sejukkan dan masukkan ke dalam peti ais
Yah, itulah dia...
Tiada apa yang lagi best dari tengok muka orang2 yang makan masak kita senyum sampai ke telinga...
Oh ya,
Untuk semua,
Selamat menyambut Maal HIjrah...
Semoga tahun ini lebih baik untuk kita semua... :)
Aminn....
No comments:
Post a Comment