InstaMe

Tuesday, December 7, 2010

Mari Membuat Sampul CD...

Salam semua,

Apa khabar...?
Harap2 semua sihat2 la ye...
Sempena menyambut tahun baru Islam ni, saya berazam nak berkongsi sebanyak mungkin ilmu dan pengetahuan yang saya ada dalam blog ni... :)

Jadi, untuk permulaan, saya ingin berkongsi cara2 membuat sampul CD...
Ala, yang kami gunakan untuk kad jemputan perkahwinan dulu tu...
Ada yang tanya tentang sampul ni, jadi saya rasa saya upload kan ja la kat sini...
Boleh kita sama2 belajaq...
Ye tak..?

Untuk pengetahuan semua,
Saya buat sendiri sampul tu...
Menggunakan kertas surih (tracing paper) saiz A4 yang dibeli dengan harga RM30 untuk 100 keping...
Setiap keping kertas A4 dapat menghasilkan sekeping saja sampul...

Mari kita lihat langkah-langkah menyediakan sampul ini...

Mula2 kita tengok dulu bahan-bahan yang diperlukan...

Tracing paper, gam UHU, pensel, pembaris, dan gunting

Langkah pertama ialah membuat ukuran...
Macam sampul kami dulu, saiznya 14cm x 14 cm...
Tapi kita kena ukuq 16cm x 16cm sebab lagi 2cm tu adalah untuk lipatan kat 2 hujung...
Setiap lipatan saiz dia 1cm...

Ini garisan luaqnya...sebelum dipotong...

Lepas dah buat garisan semua tu, bolehlah potong yang line di luaq dulu...

Bila dah potong garisan luaq, baru nampak yang dalam ni...

Bila dah potong garisan luaq tu, kita boleh potong garisan dalam...
Tapi potong sekeping ja tao...
Yang bahagian depan...

Potong yang bahagian depan ja...tinggai yang belakang untuk dilipat....

Kemudian, kita lipatkan bahagian yang tak dipotong tu...


Untuk pastikan lipatan kita tu nampak kemas, potong hujung setiap penjuru macam ni...

Jari sapa la tu...runcingnya...haha...

Lepas tu gamkan guna gam UHU...


Bila dah gam, gunakan benda apa2 yang bulat...
Yang ni saya guna pita pelekat ni...


Buat garisan separa bulatan macam ni...


Lepas tu potongkan...


Kiranya sampul kita dah separuh siap...
Yang tinggai untuk 'finishing touch' ja...
Ukur riben yang anda suka...


Potong dan gamkan macam ni...


Kemudian bolehlah lekat kertas yang kita dah print ke atasnya...
Yah, siap jugak akhirnya kan...?
Inilah 'final product' kita...



Percaya tak saya buat lebih kurang 2ribu keping sampul ni sendiri...?
Gigihkan...?

Sampai ada 1 tahap tu saya terpotong jari sendiri sebab ngantuk sangat...
Tapi bila tengok hasilnya, memang berbaloi...

Kalao anda semua nak yang macam ni, boleh jugak tempah kat kami...
Harga sekeping sampul RM0.40 kalao yang plain...
Kalao siap dengan riben dan tag, RM0.50...
OK tak...?

Selamat mencuba... :)

7 comments:

dcharmed said...

Hai... boleh tak saya nak tau, kat mana awak beli tracing paper harga 30sen tu yek? boleh share bersama tak?

Nurul said...

hai dcharmed,

tracing paper tu saya beli kat kedai alat tulis kat kuala terengganu ja...
tapi untuk dapat harga 30sen tu, kena beli yang 1 bundle 100 keping... :)

sis wawa said...

hai.. sy bru blogwalking blog awk..
cun sgt kad ni. cmne nk order?

mrs.Tok said...

bley email saye x???nk deal tok tempah design kad kawen kt awk la..look simple yet cute..nk design yg ade gne doily paper..hopefully u can email me asap..aimenurdawana@gmail.com

sarahmeay.snm said...

Boleh buat kan utk Sarah tak?

Email sarah;
sarahmeaysnm@yahoo.com

Nurul said...

noted sarah..nnt check emel ye... :)

nur fantasy said...

Aisya pun nak, tolong buat kan ��
Email Aisya

nur.fantasy@gmail.com