InstaMe

Tuesday, December 14, 2010

Mari Berkenduri (Lagi)...

Salam semua,

Yah, bertemu lagi kita minggu ini...
Harap2 semua sihat2 belaka la ye... :)
Hari ni nak cerita pasai makan jugak...
Ya, makan...
Hehe...

Kali ni tengok majlis makan-makan yang kami hadiri baru2 ni...
Yang pertama ketika majlis tahlil dan bacaan Yassin kat umah kakak senior kami...
Untuk majlis ni, kami buat 2 hidangan...
Iaitu Sambal Udang dan Ikan Patin Masak tempoyak...

Sambal udang...

Ikan Patin masak Tempoyak...

Resepinya rasa semua orang pun tao kan...?
Jadi kita tengok gambaq ja la...

Yang kedua pulak jamuan makan kat umah kami...
Kali ini chef yang bertugas adalah Incik Dewa Gelap...
Beliao menyediakan masakan istimewa yang diinspirasikan dari web myresipi...
Iaitu Mee Jawa...

Saya cuma bertanggungjawab untuk sediakan bahan untuk ditabur saja...
Yang lain semua beliao yang buat...
Dengan bantuan jejaka-jejaka idaman malaya yang lain...
Sapa kata lelaki tak pandai masak kan...?

Jadi kita layan gambaq ja la ye... :)

Bahan asas iaitu Incik Udang...

Bahan2 untuk ditabur...

Pencuci mulut dan Mek Ra...

Mee dan kuahnya....

Antara tetamu yang datang...

Chef untuk hari ini...

Lepas makan dan kemas2 tiba2 ada orang bising pulak...
Katanya tadi tak kenyang makan mee ja...
Lapaq...

Maka, terhasillah ini...

Kuah topping paling simple...

Sebelum masuk dalam oven...

Sebelum masuk perut...hehe....

Dohnya kali ni saya buat sendiri...
Pakai resipi Foccacia yang belajaq hari tu...
Sebab bila cakap pasai pizza ni, ramai yang cakap lagi sedap kalao guna doh Focaccia...
Kuah toppingnya pulak buat sendiri ja...

OK gak la...
Sebijik tu habis kat kami 2 orang ja semalam...
Makan sambil tengok House...
Hehe...

No comments: