InstaMe

Friday, August 19, 2011

Gulai Ikan Talang dengan nenas...

Salam semua.

Hari ni jom tengok resipi gulai plak...
Gulai ni memang feveret sayalah...
Kalao kenduri ada masak ni, memang bertambah2 la makannya...
Selalu kat umah ni, orang yang paling tere masak gulai ni Abah la...
Memang Mama pun serender...
Hehehe...

Gulai ikan talang ni biasa dimasak dengan cara 'tumis darat'...
Ha, apakah yang dimaksudkan dengan tumis darat ni...?
Tumis darat ialah istilah yang digunakan untuk masakan yang tak melibatkan proses menumis...
Dalam kes gulai ni kiranya bawang2 atao rempah basah ni tak ditumis dahulu...
Tapi bila dah siap masak, bawang akan digoreng garing dan dituangkan ke atas gulai...

OK, jom kita tengok macam mana nak buat gulai ni...

Gulai Ikan Talang Bersama Nenas

Radas/bahan:
1 biji nenas separa masak
Separuh ekor ikan talang (Kalao nak sedap, ambik bahagian kepala dan tulang)
1 bungkus rempah kari ikan @ rempah kari udang dan ikan kering ADABI
2 cawan santan
1 keping asam keping
1/2 inchi halia
3 biji bawang merah - dimayang

Garam jika perlu

Method:
1. Rebuskan nenas bersama air sehingga mendidih
2. Masukkan rempah kari ikan dan santan dan kacao sebati
3. Tambahkan ikan kering, asam keping dan halia, biarkan mendidih sehingga ikan masak.
4. Rasakan. Jika kurang masin bolehlah tambahkan garam.
5. Biarkan mendidih seketika dan tutup api.
6. Dengan menggunakan lebih kurang 3 sudu minyak, gorengkan bawang sehingga garing dan kemudian curahkan ke atas gulai bersama minyak gorengan tersebut.
7. Hidangkan.

Ha, senang kan...?
Kalao nak sedap lagi, boleh jugak masukkan terung bulat...
Memang lagi terangkat...
Jom la layan gambaq plak...
Hehehe...




Ini yang saya buat untuk bawak ke rumah BFF untuk buka puasa hari tu...
Last2 saya makan gulai udang buatan ibunya saja...
Memang dah tao dah kegemaran saya...
Mak cik memang terbaek lah...
Hehehe...
Tenkiu2...

No comments: