InstaMe

Wednesday, January 12, 2011

Eksperimen semalam...

Salam semua,

Anda semalam makan apa ye...?
(Tiba2 pulak rajin nak tanya..hehe...)

Ada orang pernah tanya saya suatu masa dahulu...

"Ang ni aku tengok dalam blog asyik masak ja...Ang takdak keja lain ka...?"

Saya macam agak terkejut jugak la dengaq benda macam ni...
Salahkah saya memasak...?

Lalu saya pun menjawab...

"Memang la aku hari2 kena masak...Kalao tak, aku nak makan apa...?"

Beliao pun diam...
Mungkin belum berpuas hati...
Lalu bertanya lagi...

"Abeh tu aku tengok kadang2 2 3 kali ang bakaq kek apa cerita...? Master ang bila nak abeh kalao asyik masak ja..?"

Atao yang paling mulut longkang abeh...
Mesti cakap ni...

"patut la ang makin gemuk, asyik makan ja aku tengok..."

Macam nak cakap ja...

"Aku makan ni ada ambik duit ko ker...? Kacao idup ko ke kalao aku gemuk pun..? Lagipun, ko tao ke lepas aku masak tu aku makan ke tak..?"

Aduh, kalao adik saya cakap macam tu, memang kena pelempang dah...
Saya letak makanan tiap2 hari dalam blog pun salah...
Letak pasai isi hati pun salah, kena fire balik dalam blog orang lain pulak...
Letak pasai jalan2 pegi hotel mahal kena kutuk kata belagak, nak menunjuk...
Jalan2 dok hotel bajet kata takdak duit pulak...
Macam2 pulak bila kita kena puaskan hati semua pihak...

Tu la kan manusia ni...
Macam kes AJL hari tu la...
Semua orang nak dok tak puas hati...
Orang tu menang salah, orang ni menang salah...
Pendek kata, kalao kita nak ikut sangat apa yang orang kata, susah la hidup kita...
Silap2 kita pula jadi tekanan...

Sebenaqnya betoi la saya masak kat umah hari2...
Sebab saya jarang makan kat luaq...
Kadang2 kami balik dari mana2 pun, saya akan tetap masak kat rumah, tak kisah la sampai umah pukui berapa pun...
Semua tu sebab saya tak suka makan kat luaq...
Ada yang kata saya hipokrit sebab asyik nak tunjuk kat orang saya asyik memasak ja...
Dah memang macam tu hidup saya...
Nak buat macam mana...

Hidup saya setiap hari pegi kampus, pegi library, balik petang pegi main badminton atao berenang, then balik umah, masak makan malam...
Memanglah hari2 saya akan masak...
At least untuk makan malam...
Sarapan tu kalao tekak tiba2 rasa nak makan pelik2 baru la nak makan kat luaq...
Kalao tak, memang kat umah ja la...

Jadi, banyak la koleksi gambaq dengan resipi yang saya nak share kat sini kan..?
Lagi pun makanan yang saya dah upload tu tak semestinya saya buat semalam atao pagi tadi...
Kadang2 ada yang 2 3 minggu peram baru saya masukkan dalam blog...
Kesimpulannya, makanan dan masakan ini adalah hidup saya...
Tak salah la kalao saya nak kongsi pun kan...?
Nama pun blog peribadi...

Bab2 baking ni pulak bergantung kepada tahap tekanan yang saya alami...
Semakin saya tertekan, semakin kerap la saya akan bake...
Sebab saya akan rasa tenang dan hepi ja bila baking...
Itu antara terapi saya untuk hilangkan tekanan...
Yang untung tentulah Incik Habi...
Hehe...

Tapi heran, badan dia tak naik2 pulak...
Itu memang saya sangat jeles...

Tak payah la nak pikir pasai orang sangat...
Apa kata kita tengok makanan semalam...
Ni khas untuk Bedat...

Nyam...nyam...

Semalam jugak ada seorang kawan datang nak tengok cara2 buat cheese tart...
Inilah hasil eksperimen kami semalam...

Blueberry, strawberry, dan chocolate cheese tart...


Nasib baik Habi sangat ringan tulang untuk tolong goreng bahan2 dan buat kuah untuk Pecal (Baca:pecel) tu...
Maka kami boleh buat tart dengan jayanya...
Hihi...

Macam mana nak buat pecal ni...?
Senang sangat...
Jom tengok resipinya...

Pecal

Radas/bahan:
Untuk kuah:
2 cawan kacang - digoreng dengan minyak dan diblend kasar
9 biji cili padi - digoreng (separuh daripada jangan dibuang tangkai)
3 ulas bawang merah (blend bersama bawang putih)
2 ulas bawang putih
2 sudu gula merah
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan digoreng:
3 ketul tauhu
3 biji kentang - dihiris nipis
2 keping tempe - dihiris halus

Bahan dicelur:
Sayur kangkung (ikut suka)
Kacang panjang (ikut suka)
Taugeh (ikut suka)

Sayur lain:
Sengkuang
Timun

Method:

1. Satukan semua bahan untuk kuah dan tambahkan air panas. Kacau sebati.
2. Cara menghidang ialah dengan mencampurkan semua bahan lain dan taburkan kuah ke atasnya.

Tengok gambaq lagi sekali...



OK, sekian...
Entah kenapa tiba2 pagi ni emo...
PMS kot...
Kui...kui...
Bila lagi nak emo dalam blog...
Ye tak..?

No comments: