"Di sini anda tidak akan menemui sebarang bentuk formula canggih atao 'rocket science'....hanya ada rapuan dan bebelan serta luahan hati seorang perempuan biasa....

Saya bukanlah superwoman atao wonderwoman, apatah lagi wonderpets....

Mempunyai semua jenis hobi yang berkaitan dengan masakan dan kraf...

Oh ya, saya tidak akan berbicara mengenai sebarang reptilia di sini...Sekian, terima kasih...."



Wednesday, February 16, 2011

Agar-agar gula hangus...

Salam semua,

Salam Maulidur Rasul... :)
Bersempena dengan cuti Maulidur Rasul semalam, ada sorang jiran yang buat kenduri kat rumahnya...
Maka, saya pun ambik kesempatan untuk tumpang kenduri...
Mama la yang request untuk watkan agar2 'signature dish' kami ni...
Terima kasih banyak2 la kat Mak Mard sebab bagi resipi ni mula2 dulu...

Sebelum ke resipi, apa kata kita tengok dulu gambaqnya...

Agaq2 atao belede dalam bahasa Kelantan...


Agar-agar Gula Hangus

Radas/bahan:
30g agar2 stripe (saya guna jenama NONA)
2700ml air
370g gula
1/2 cawan gula (dihanguskan)
2 biji telur
1 tin susu cair
1 sudu kecil esen vanilla

Method:
1. Rebuskan agar2 di dalam campuran air dan gula sehingga agar2 larut.
2. Hanguskan gula dan tuang ke dalam agar2 tersebut. (kena berhati-hati bila tuang sebab dia akan menggelegak sedikit.)
3. Biarkan seketika sehingga semua agar2 larut.
4. Masukkan susu cair, telur, dan esen vanila ke dalam blender dan blend.
5. Tuangkan agar2 ke dalam bekas (jangan lupa tapis)
6. Tuangkan campuran susu dan telur ke atas agar2.
7. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Selain itu, saya jugak buat ni...

Kek buah kukus...lagi...hehe...

Sebab senang, tak payah nak basuh mixer atao kuaqkan oven...
Hehe...

On the other hand, tadi Tokmi ada send ni...




Final year project beliao...
Dedicate kepada Bedat a.k.a kambing...
Tengok memang la cantik...
Tapi sekali dia kata tu sebenaqnya pastry margarine
Terus rasa nak termuntah...
Hehe...
Bau dia memanglah cukup 'harum'...

Okess...
Itu saja untuk kali ni...
Babai~

No comments: