Salam semua,
Hari ni nak buat slot Mari Makan Secara Sihat la...
Ni siri pertama...
Hehehe...
OK, makanan kita hari ni ialah ini:
Kita mulakan resepi dengan 'main dish'...
Kat umah ni 'main dish' selalunya adalah benda yang berkuah...
Sebab kuah adalah sangat penting...
Semua tak bleh makan kalao xdak kuah...
Jadi, inilah dia hidangan penting untuk hari ini...
Iaitu:
Singgang ini adalah hidangan yang sihat...
Sebab cara masakannya...
Tak pakai minyak langsung...
Hanya rebus saja...
Kalao nak cepat, ni la hidangan paling sesuai...
Cuma masukkan semua bahan dan tunggu sampai mendidih...
Cara nak buatnya, tumbuk bawang merah, putih, halia, kunyit, dan cili padi...
Masukkan ke dalam periuk bersama ikan, kacang bendi, dan air...
Masukkan serai dan asam keping...
Rebus sampai mendidih...
Sambil2 tu, tambahkan garam dan rasa...
Mesti kna ada rasa masin dan masam, dan pedas yang cukup...
Baru best... :D
Ini pulak, ikan goreng...
Sebenaqnya kalao bakaq, lagi sihat...
Tapi sebab malas, goreng ja la...
Hehe...
Sila kurangkan minyak dan garam ye...
Barulah sihat...
Ini adalah ulam-ulaman...
Sebagai orang kampung sejati, setiap kali makan mesti nak ada ulam...
Penting...
Untuk hari ni saya buat ulam feveret...
Iaitu terung bakaq...
Nak buat dia senang ja...
Bakaq terung atas dapuq sampai semua kulit dia kaler hitam...
Lepas tu angkat dan buang kulitnya...
Basuh, potong, dan hidangkan...
paling sedap dimakan bersama ini...
Sambal belacan memang rawkk...!
Tapi ingat, kurangkan garam ye...
Ini pulak sayuq goreng...
Nampak macam besa...
Kalao tok tengok memang komplen...
Sebab tak nampak berminyak langsung...
Memang la...
Nama pun makanan sihat, maka minyak dan garam kena la kurangkan...
Semangat kami masak sihat2 semalam...
Alih2 mama kata depa pi makan kenduri...
Apa lagi, saya ngan Bedat la yang bedal semua ni...
Hehehe...
Itulah saja untuk kali ni...
Sekian...
:D
No comments:
Post a Comment