Hi,
Mesti anda2 bosan dengan entri asam pedas kan...?
Maaflah ye...
Sebab saya tengah bereksperimentasi dengan resipi ni...
Al maklumlah Incik Habi sangat cerewet...
Banyak kali jugak saya kena buat asam pedas ni...
Banyak jugak resipi yang telah diubahsuai...
Tapi resipi ni yang paling dekat dengan rasa Asam Pedas Johor...
Resipi adalah daripada Cik echot...
Memang orang Johor...
Patut la rasa macam Asam Pedas Johor...
Hehe...
Kali ni kita tengok gambaq dulu la...
Baru pergi ke resipi...
Material:
Ikan (merah, pari, temenung, aye, dll)
Bahan yang ditumbuk:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci hali
1 inci kunyit hidup
Bahan yang dikisar:
Cili kering (ikut suka)
Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Method:
1. Tumiskan bahan2 yang ditumbuk halus sehingga naik bau
2. Masukkan bahan kisar dan masak sehingga garing @ pecah minyak
3. Masukkan air dan air asam jawa
4. Masukkan ikan dan perasakan dengan garam
5. Tunggu sehingga mendidih dan angkat
Silalah cuba!
Terima kasih kepada penyumbang resipi...
No comments:
Post a Comment