OK, tadi dah kata nak bagi resipi kan....
Inilah resipinya...
Materials:
4 - 5 keping instant lasagna (San Remo)
Cheddar cheese (4 keping)
Kuah daging:
1 tin tomato sup (Boleh jugak pakai kuah spegeti preggo, Kimbal, etc...perisa asli)
250g daging cincang (Kalo malas cincang, beli ja Ramly punya)
1 biji bawang besar didadu
Sedikit sosej dipotong nipis (Jika suka)
Lada sulah (Ikut suka)
Oregano (Ikut suka)
Garam secukup rasa
Kuah putih:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
Susu segar (Ikut tahap kepekatan)
Oregano (Ikut suka)
Lada sulah (Ikut suka)
Garam secukup rasa
Methods:
Lasagna:
1. Rebus lasagna ikut instruction kat kotaknya. Ketepikan.
Kuah daging:
1. Tumis bawang besar sehingga wangi dan masukkan daging cincang dan sosej.
2. Setelah daging masak (kering air) masukkan tomato sup dan tunggu sehingga mendidih.
3. Taburkan oregano, lada sulah dan perasakan dengan garam. Ketepikan
Kuah putih:
1. Dalam kuali lain, cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacao sentiasa agar tidak melekat.
2. Masukkan susu segar sambil kacao sehingga mencapai kepekatan yang diingini.
3. Masukkan oregano, lada sulah dan perasakan dengan garam. Ketepikan
Membakar lasagna:
1. Pre heat oven dan griskan loyang.
2. Tuangkan sedikit dari kuah daging ke dalam loyang dan susunkan kepingan lasagna di atasnya.
10. Tuangkan pula kuah putih dan taburkan cheese yang dipotong halus. Susunkan kepingan lasagna di atasnya.
11. Ulangi sampai kuah habis. Pastikan kuah putih berada di atas sekali. Tutupkan dengan cheese dan bakar selama 40 minit atao pun sehingga cheese garing.
Yah, inilah hasilnya...
No comments:
Post a Comment